Delikatny krem kakaowo-orzechowy, który w smaku bardzo przypomina popularne smarowidło czekoladowe. Jest prosty w przygotowaniu, a długie blendowanie orzechów zdecydowanie wynagradza nam smak kremu. To dla mnie ważne, by moja rodzina mogła rozkoszować się zdrowym kremem, przygotowanym z krótkiej listy składników i bez dodatkowych "ulepszaczy". Moje smakołyki staram się przygotowywać z miłością i dbałością o moich bliskich.
Składniki:
- 530g mleka skondensowanego słodkiego (puszka)
- 200ml mleka 3,2%
- 400g mielonych orzechów laskowych
- 6 łyżek kakao
- 4 łyżki miodu
Orzechy mielone wrzucamy do miski (lub robota kuchennego z opcją rozdrabniania) i blendujemy przez 5 minut, aż orzechy wypuszczą olej. Polecam gotowe opakowanie mielonych orzechów laskowych (dostępne po 200g), gdyż przyśpieszają cały proces przygotowywania kremu.
Mleko skondensowane mieszamy z mlekiem, kakao oraz miodem, podgrzewamy cały czas mieszając i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy orzechy będą już w postaci lekko płynnej, wlewamy przygotowane mleko kakaowe i blendujemy do połączenia. Krem przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki.
Krem jest gotowy praktycznie zaraz po przygotowaniu, po schłodzeniu jest jednak bardziej zwarty.
#Ambition
uwielbiam takie słodkie smarowidła - zarówno krem jak i pieczywo wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła, pycha!
OdpowiedzUsuń