12:25

Dynia słodko-kwaśna najlepsza do słoika (bez pasteryzowania)




Małe, słodko-kwaśne kosteczki dyni wprost uwielbiam, bez problemu mogę zjeść cały słoik takiej dyni bez żadnych dodatków. Zależało mi, by dynia nie była zbyt octowa i ten smak i zapach zupełnie nie zdominował przetworów. W tym roku (w ramach testów) postanowiłam przygotować kilka wersji zalewy i znaleźć tą jedyną, idealnie słodką a zarazem kwaśną. I myślę, że mi się udało :) Dynia smakuje obłędnie, jest krucha i jednocześnie twarda, a kwaśny smak od octu nie jest dominujący. Słoik z tym przysmakiem możemy otworzyć już po 12 godzinach.


Składniki:
  • 5 słoiczków po 500ml
  • dynia ok. 3kg
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 20 goździków

Wodę, cukier, ocet i goździki doprowadzamy do wrzenia, mieszamy by cukier całkowicie się rozpuścił. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, gotujemy 15 minut na średnim ogniu.

Zmniejszamy ogień pod zalewą do najmniejszego, dynię wyciągamy łyżką cedzakową, wkładamy do wyparzonych słoików. Wyciągamy również goździki i dodajemy po 4 sztuki do każdego słoika. Wyłączamy ogień pod zalewą i od razu napełniamy nią słoiki.

Od razu po dodaniu zalewy zakręcamy słoiki, odwracamy je nakrętką w dół i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dynia jest gotowa, nie wymaga pasteryzowania.








1 komentarz:

  1. Robiłam w ubiegłym roku, niebo w gębie, bardzo dziękuję za obłędny przepis :-)))

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Gotowanie i blogowanie & LifeStyle , Blogger