12:25

Dynia słodko-kwaśna najlepsza do słoika (bez pasteryzowania)




Małe, słodko-kwaśne kosteczki dyni wprost uwielbiam, bez problemu mogę zjeść cały słoik takiej dyni bez żadnych dodatków. Zależało mi, by dynia nie była zbyt octowa i ten smak i zapach zupełnie nie zdominował przetworów. W tym roku (w ramach testów) postanowiłam przygotować kilka wersji zalewy i znaleźć tą jedyną, idealnie słodką a zarazem kwaśną. I myślę, że mi się udało :) Dynia smakuje obłędnie, jest krucha i jednocześnie twarda, a kwaśny smak od octu nie jest dominujący. Słoik z tym przysmakiem możemy otworzyć już po 12 godzinach.


Składniki:
  • 5 słoiczków po 500ml
  • dynia ok. 3kg
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 20 goździków

Wodę, cukier, ocet i goździki doprowadzamy do wrzenia, mieszamy by cukier całkowicie się rozpuścił. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, gotujemy 15 minut na średnim ogniu.

Zmniejszamy ogień pod zalewą do najmniejszego, dynię wyciągamy łyżką cedzakową, wkładamy do wyparzonych słoików. Wyciągamy również goździki i dodajemy po 4 sztuki do każdego słoika. Wyłączamy ogień pod zalewą i od razu napełniamy nią słoiki.

Od razu po dodaniu zalewy zakręcamy słoiki, odwracamy je nakrętką w dół i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dynia jest gotowa, nie wymaga pasteryzowania.








4 komentarze:

  1. Robiłam w ubiegłym roku, niebo w gębie, bardzo dziękuję za obłędny przepis :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona. I co dla mnie najważniejsze, nie trzeba prywatyzować 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłem tę dynię, klękajcie narody! Mmmmm.... dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super dziękuję za przepis łatwy do zrobienia smaczny polecam innym dziękuję bardzo.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie