06:30

Zupa fasolkowa



Pyszna i pożywna zupa z żółtą fasolką. Dzięki dużym kawałkom ziemniaków, spokojnie zastępuje również drugie danie. Idealna na gorące dni, bo dobrze smakuje nawet letnia.


Składniki:
  • 2,5l wody
  • 300g łopatki wieprzowej
  • 500g fasolki żółtej
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • jogurt naturalny


Mięso zalewamy zimną wodą, gotujemy, zbieramy szumowiny – jeśli jest ich dużo to wylewamy wodę, myjemy garnek i mięso, ponownie zagotowujemy wodę.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy, odcinamy końce fasolki, kroimy ją na mniejsze kawałki.

Garnek wstawiamy na najmniejszy możliwy ogień, dodajemy ziemniaki, fasolkę, koperek oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem 100minut. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego.





3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie zupy, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  3. zmiany.... widzę zmiany :) a kiedy mogę się na taki talerz gorącej zupki do Ciebie wprosić?

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie