06:30

Fasolka po bretońsku



Pyszna fasolka w sosie po bretońsku, idealna na chłodniejsze wieczory i pożegnanie kończącego się lata. Danie podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu.


Składniki:
  • 700g passaty pomidorowej
  • 350-400g białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 wiejskie kiełbasy (ok. 300-400g)
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka masła
  • majeranek, pieprz, sól, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie (2 kulki)

Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na 10 godzin do namoczenia. Gotujemy przez 2-2,5 godziny na wolnym ogniu (w tej samej wodzie, w której była namaczana).

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pociętą w pióra cebulę i pociętą w kostkę kiełbasę.

Do garnka wlewamy passatę pomidorową, podsmażoną cebulę z kiełbasą, przeciśnięty czosnek, ugotowaną fasolę i 150ml wody, w której gotowała się fasola. Doprawiamy pieprzem, solą, 1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką bazylii, 1 listkiem laurowym i kulkami ziela anielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut.










3 komentarze:

  1. Ale bym zjadła teraz taką fasolę !

    wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak pysznie wygląda, że nawet garnek byśmy schrupali <3 Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka apetyczna! wspaniały kolor :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie