11:00

Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung



Miękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu.


Składniki:
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 500g wołowiny
  • 200g kiełków fasoli mung ze słoika
  • 200g żółtej fasolki
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki masła
  • curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra


Wymienione przyprawy mieszamy ze sobą (po 1 łyżeczce z każdej), kmin rozgniatamy w moździerzu i łączymy z przyprawami.

Wołowinę kroimy na kawałki, posypujemy połową przygotowanej mieszanki przypraw i odstawiamy do lodówki na 60 minut.

Szalotkę kroimy w pióra, fasolkę kroimy na mniejsze części.

Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy wołowinę i pociętą szalotkę, podsmażamy przez 5 minut z każdej strony.

Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, odcedzone kiełki fasoli mung i fasolkę i pozostałą mieszankę przypraw. Przykrywamy patelnię i na wolnym ogniu gotujemy przez 60-90 minut (aż wołowina będzie miękka a nie gumowata). Na koniec doprawiamy solą wg uznania.







2 komentarze:

  1. szkoda że payelenki nie są na kuchniè indukcyjnà a curry wyglada bosko 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda i ten uroczy garnuszek.. Ekstra!

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie