12:07

Tarta z malinami i budyniem



Jedna z najprostszych letnich tart - budyń i maliny. Nie bawimy się w robienie kremu, nie miksujemy budyniu z masłem... Dobrze schłodzona tarta smakuje najlepiej właśnie w tej postaci. Przepis na małą tartę o średnicy 17cm.

Składniki:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 100g kruchych ciastek lub herbatników
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 400ml mleka
  • 100g malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 400ml wody

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody, ostawiamy do stężenia.

Ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem i wylepiamy foremkę, wstawiamy do lodówki. 

W 100ml mleka rozpuszczamy saszetkę budyniu, pozostałe 300ml podgrzewamy. Do wrzącego mleka wlewamy budyń (wyłączamy ogień) i intensywnie mieszamy. Gotowy budyń wlewamy na spód ciasteczkowy, wstawiamy do lodówki. 

Gdy budyń będzie letni, układamy na nim maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy tartę w lodówce na 2 godziny.

Swoją tartę przygotowałam w jednorazowej foremce papierowej od PapilArt. To bardzo fajne rozwiązanie, gdy chcemy zabrać ciasto na piknik lub zabrać ze sobą idąc na spotkanie rodzinne - nie musimy się martwić o zwrot formy :)








4 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie