Jedna z najprostszych letnich tart - budyń i maliny. Nie bawimy się w robienie kremu, nie miksujemy budyniu z masłem... Dobrze schłodzona tarta smakuje najlepiej właśnie w tej postaci. Przepis na małą tartę o średnicy 17cm.
Składniki:
- 2 łyżki miękkiego masła
- 100g kruchych ciastek lub herbatników
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 400ml mleka
- 100g malin
- 1 galaretka malinowa
- 400ml wody
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody, ostawiamy do stężenia.
Ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem i wylepiamy foremkę, wstawiamy do lodówki.
W 100ml mleka rozpuszczamy saszetkę budyniu, pozostałe 300ml podgrzewamy. Do wrzącego mleka wlewamy budyń (wyłączamy ogień) i intensywnie mieszamy. Gotowy budyń wlewamy na spód ciasteczkowy, wstawiamy do lodówki.
Gdy budyń będzie letni, układamy na nim maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy tartę w lodówce na 2 godziny.
Swoją tartę przygotowałam w jednorazowej foremce papierowej od PapilArt. To bardzo fajne rozwiązanie, gdy chcemy zabrać ciasto na piknik lub zabrać ze sobą idąc na spotkanie rodzinne - nie musimy się martwić o zwrot formy :)
Ale smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZjadłbym <3
Wygląda bardzo apetycznie. Mniam ...
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! :) Jakie to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńNieźle wygląda... Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń