Delikatna, puszysta i soczysta tarta z wiśniami. Krem wzbogaciłam o nasiona chia i kilka listków mięty. Idealne ciasto na cieplejsze dni.
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki nasion chia
- 200g wiśni
- listki mięty
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy żółtka , miksujemy do połączenia. Mąki przesiewamy z proszkiem, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto wlewamy do foremki, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, pieczemy przez 15 minut – do suchego patyczka.
Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do połączenia. Dodajemy nasiona chia i wiśnie, miksujemy aż masa osiągnie różowy kolor.
Pysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie z chęcią zjadłabym kawałek.
OdpowiedzUsuń