Bardziej letnia odsłona babki biszkoptowej z kakao, wzbogacona o wiórki kokosowe i wiśnie. Przepis pozostał praktycznie ten sam, a ciasto zmieniło się niesamowicie. Możecie przygotować je w standardowej foremce keksówce lub "na wynos", wtedy przepis wystarcza na przygotowanie trzech małych babek w papierowych foremkach. Takie małe papierowe foremki są za grosze w Papilart.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżeczki wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki drylowanych wiśni
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Odstawiamy mikser, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z jajkami - sugeruję używanie szpatułki lub łyżki. Dodajemy wiórki kokosowe.
Do gotowej masy powoli wlewamy olej i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki, zostawiając w misce około 1/4, które następnie mieszamy z kakao. Wlewamy resztę ciasta do foremki. Wiśnie układamy na cieście (bez wbijania, same opadną). Swoje powciskałam i zrobiło mi się ciasto "odwracane".
Babkę pieczemy w 175*C przez 40 minut.
Bardzo ciekawe wygląda, piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek tego ciasta.