12:07

Oliwki w cieście




Pomysł na oliwki w cieście wpadł mi do głowy, gdy smażyłam kulki kurczaka i został mi nadmiar ciasta. Postanowiłam wypróbować tego połączenia i wiecie co? Wyszło bosko!

Składniki:
  • 200g mąki
  • 100ml mleka
  • 8g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • chili
  • olej do smażenia 
  • hiszpańskie oliwki

Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, chili (ilość wg uznania), jajkami i cukrem. Oliwki odsączamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy do przygotowanej panierki. 

W wysokim garnku rozgrzewamy olej – smażymy w głębokim tłuszczu jak pączki. Oliwki wkładamy na łyżce do gorącego oleju, smaży na złoto. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Najlepiej nakładać oliwkę na łyżce (razem z porcją ciasta) i zsuwać drugą łyżką do gorącego oleju. 







1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie