12:07

Focaccia z oliwkami i rozmarynem



Pyszna focaccia z hiszpańskimi oliwkami i pachnąca rozmarynem.

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 8g suchych drożdży
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200ml ciepłej/letniej wody
  • hiszpańskie oliwki nadziewane papryką
  • gałązki rozmarynu
  • sól gruboziarnista

Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut.

Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, formujemy prostokąt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na 30 minut.

Układamy (wciskamy) oliwki kawałki, gałązki rozmarynu i całość posypujemy solą. Focaccie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 20 minut. 











2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie