12:07

Tarta cytrynowa z pianką bezową

Tarta cytrynowa to jedno z moich ulubionych ciast - pyszny i lekko kwaśny krem i cudowna ciągnąca pianka bezowa.

Ciasto:
Krem:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 cytryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki masła
Piana:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu


Mąkę, cukier, masło i żółtko zagniatamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy, wykładamy ciastem foremkę i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut.

Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy. Gotowym krem wylewamy na wystudzone ciasto.

Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i mieszamy do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżeczkę octu. Bezę wykładamy na tartę.

Tartę wstawiamy do piekarnika na około 5 minut w temperaturze 200*C. 






1 komentarz:

  1. Jak to cudownie wygląda <3
    Samym widokiem można się już "najeść" :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie