Tarta cytrynowa to jedno z moich ulubionych ciast - pyszny i lekko kwaśny krem i cudowna ciągnąca pianka bezowa.
Ciasto:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 1 żółtko
Krem:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 2 cytryny
- 3 żółtka
- 3 łyżki masła
Piana:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Mąkę, cukier, masło i żółtko zagniatamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy, wykładamy ciastem foremkę i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut.
Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy. Gotowym krem wylewamy na wystudzone ciasto.
Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i mieszamy do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżeczkę octu. Bezę wykładamy na tartę.
Tartę wstawiamy do piekarnika na około 5 minut w temperaturze 200*C.
Jak to cudownie wygląda <3
OdpowiedzUsuńSamym widokiem można się już "najeść" :)