09:30

Kulki mocy - morela z marchewką



Kolejna odsłona kulek mocy, tym razem słodka suszona morelka spotkała się z marchewką!


Składniki:

  • 300g daktyli
  • 90g suszonej moreli
  • 30g orzechów brazylijskich
  • 30g orzechów nerkowca
  • 30g suszonej marchewki

 Suszoną morelę tnę w paski. Wszystkie składniki blenduję, z wyrobionej masy roluję kulki obtaczam w posypkach.


Posypki widoczne na zdjęciach:
  • kulki "gołe" bez żadnej posypki 
  • biały mak
  • zmielona na płatki suszona marchewka

 

 

Złote rady - przygotowywanie dowolnych kulek mocy:

  • Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce.
  • Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem.
  • Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu rozpadowi podczas blendowania.
  • Przed przełożeniem kulek do miseczki czy puszki najpierw wstaw je do lodówki. Po godzinie będą już na tyle schłodzone by swobodnie układać je warstwami.
  • Przygotuj większą ilość kulek mocy, porcję na kilka dni zapakuj w woreczek i następnie wsadź do zamrażarki. Dzięki temu zdrowe słodycze zawsze będą pod ręką.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie