Tarta wytrawna, która idealnie pasuje na śniadanie, obiad lub kolację. Danie można przygotować z wyprzedzeniem, a przed samym podaniem tylko chwilę odgrzać w piekarniku. Smakuje wspaniale!
Składniki:
- ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) (200g mąki, 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli)
- 1 brokuł
- pęczek pomidorków koktajlowych
- 200g mozzarelli
- 100g żółtego sera
- 100g szynki
- 370g jogurtu greckiego
- 1 jajko sól, pieprz
Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Brokuły gotujemy al dente.
Żółty ser ścieramy na tarce, mieszamy z jajkiem, jogurtem greckim, pociętą na paski szynką, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany sos jogurtowy wlewamy na upieczony spód, układamy brokuły, pomidorki koktajlowe i kawałki mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C.
Wyglada super!
OdpowiedzUsuńKolorowy, wiosenny obiad - bardzo mi sie podoba!
:)