15:28

Grillowany łosoś w sosie ostrygowym

 


Grillowanie to nie tylko karkówka, kiełbaska i kaszanka. Grillowane ryby są przepyszne, tak samo jak warzywa i równie warte uwagi. A łosoś? Taki z rusztu jest najlepszy...

Składniki
  • 1 porcja łososia
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • skórka z limonki
  • limonka
  • świeżo mielony pieprz
  • marynowane szparagi
Przygotowujemy marynatę: 2 łyżki sosu ostrygowego mieszamy z sosem sojowym, skórą z limonki i świeżo mielonym pieprzem. Łososia wkładamy do głębokiego talerza, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po pierwszych 15 minutach obracamy go na drugą stronę.
  
Limonkę kroimy na plasterki. Łososia układamy na rozgrzanym grillu – ewentualnie na patelni grillowej – i układamy na nim plasterki limonki. Grillujemy po 5 minut z każdej strony.  Pod koniec grillowania dodajemy na rozgrzany ruszt kilka szparagów, – ale dosłownie na moment, by zaostrzyć ich wytrawny smak. Gotowego łososia smarujemy przed podaniem łyżeczką sosu ostrygowego.






1 komentarz:

  1. uwielbiam ryby pod każdą postacią ale łososia z rusztu jeszcze nie jadłam ;-) chyba czas spróbować, wygląda mega smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie