Grillowanie to nie tylko karkówka, kiełbaska i kaszanka. Grillowane ryby są przepyszne, tak samo jak warzywa i równie warte uwagi. A łosoś? Taki z rusztu jest najlepszy...
Składniki
- 1 porcja łososia
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- skórka z limonki
- limonka
- świeżo mielony pieprz
- marynowane szparagi
Przygotowujemy marynatę: 2 łyżki sosu ostrygowego mieszamy z
sosem sojowym, skórą z limonki i świeżo mielonym pieprzem. Łososia wkładamy do głębokiego
talerza, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po pierwszych 15
minutach obracamy go na drugą stronę.
Limonkę kroimy na plasterki. Łososia
układamy na rozgrzanym grillu – ewentualnie na patelni grillowej – i układamy
na nim plasterki limonki. Grillujemy po 5 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania dodajemy na rozgrzany
ruszt kilka szparagów, – ale dosłownie na moment, by zaostrzyć ich wytrawny
smak. Gotowego łososia smarujemy przed podaniem łyżeczką sosu ostrygowego.
uwielbiam ryby pod każdą postacią ale łososia z rusztu jeszcze nie jadłam ;-) chyba czas spróbować, wygląda mega smakowicie.
OdpowiedzUsuń