10:00

Ciasto jogurtowe z pomarańczami



Pięknie wyglądające i lekko smakujące ciasto z pomarańczami. Odwrócone, bo pomarańcze ułożone zostały na dnie foremki. Smaczne, efektowne i godne polecenia.

Składniki:
  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
dodatkowo
  • 2 pomarańcze sycylijskie – czerwone
  • 1 pomarańcz zwykły
  • 4 łyżki cukru
  • woda

Pomarańcze myjemy, odcinamy końce, kroimy na plasterki. Gotowe pasterki wsadzamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy i studzimy.

Jajka roztrzepujemy z cukrem, olejem, szczyptą soli i jogurtem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do jajek, mieszamy do połączenia.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy pomarańcze i zalewamy je ciastem jogurtowym. Ważne, żeby pomarańcze były dobrze odsączone i osuszone, zbyt duża ilość soku mogłaby zbyt namoczyć ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 60 minut – do suchego patyczka.

Gotowe ciasto wyjmujemy, wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia. Letnie obracamy, by pomarańcze były na górze. Dekorujemy cukrem pudrem.





1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie