11:00

Tort bezowy z kremem orzechowym


Krem maślany z dodatkiem masy orzechowej zdobył moje serce. Delikatny, gęsty i o intensywnym smaku. Połączony z kruchą bezą tworzy istną słodką rozpustę.


Składniki:

  • 6 białek
  • 300g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu zielony barwnik spożywczy (użyłam pół łyżeczki barwnika w żelu)
Krem
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 200g masy orzechowej z puszki (użyłam Helio)


Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, miksujemy po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i barwnik, miksujemy do połączenia, dodajemy ocet i miksujemy 2-3 minuty.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na niej 3 równe okręgi i wypełniamy masą bezową. Blaty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100*C, pieczemy przez 180 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy masę orzechową i miksujemy do połączenia składników. Układamy blat bezowy na paterze, delikatnie rozsmarowujemy krem i przyciskamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy.

Tort dekorujemy cukrem pudrem i czekoladowymi jajeczkami.







1 komentarz:

  1. Mmmm, jako, że jestem ogromną fankom wszelkich tortów bezowych chyba wypróbuję również tego :)
    Obserwuję i zapraszam do mnie :)

    http://zyciepelnekoloru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie