11:00

Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach


Mazurek smakuje obłędnie. Ciasto jest kruche, delikatne i mocno pachnie migdałami. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, nawet letnie może pęknąć.

Składniki:
(dwa ciasta)

  • 370g masła w temperaturze pokojowej
  • 370g mąki krupczatki
  • 160g cukru pudru
  • 120g migdałów w płatkach
  • 6 ugotowanych żółtek
  • 1 surowe żółtko
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
Lukier
  • 1 białko
  • 180g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo 
  • dżem kiwi
  • dżem truskawkowy
  • dżem brzoskwiniowy
  • masa orzechowa z puszki (użyłam Helio)

Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito.

Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąt. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je po skosie na całości ciasta, na koniec układamy ramkę wokół ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia.

Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru.

Pędzelkiem nakładamy lukier na mazurek, ozdabiamy wszystkie wałeczki. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Mazurek dekorujemy dżemami oraz masą orzechową.






2 komentarze:

  1. szukalam czegos nowego, ten mazurek mnie zachwycil kolorami, napewno taki zrobie, mam jedynie prosbe, bys podawala wymiar blaszki na jaka jest to ciasto
    pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Gotowanie i blogowanie & LifeStyle , Blogger