11:00

Sernik z rodzynkami i czekoladą



Zwarty i "ciężki" (chociaż bardziej pasowałoby słowo mięsisty) sernik z rodzynkami. Otoczony grubą warstwą polewy czekoladowej i skrywający miękkie i napęczniałe rodzynki.

Składniki:
  • 700g sera śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 75g rodzynek (użyłam od Helio)
  • 200ml wrzątku
  • 200g śmietany 36%
  • 100g czekolady gorzkiej

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut. Napęczniałe odsączamy, układamy na ręczniku papierowym by swobodnie wyschły.

Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę – około 5 minut. Dodajemy ser, jogurt oraz budyń, miksujemy na wolnych obrotach przez kolejne kilka minut, do uzyskania jednolitej, gęstej masy serowej.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i łączymy całość za pomocą szpatułki. Do gotowej masy dodajemy wysuszone rodzynki, delikatnie mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto serowe, wyrównujemy wierzch i delikatnie uderzamy trzy raz foremką o blat. Ciasto ładnie się wyrówna i ułoży.

Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku.

Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.

Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą.








4 komentarze:

  1. a co z jogurtem naturalnym? pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nieziemsko! :-) Zamawiam kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach ta konsystencja! Aż chce się wbić widelczyk ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie