11:00

Tarta ze szpinakiem i żółtym serem


Delikatna szpinakowa tarta na cienkim cieście z dodatkiem jogurtu. Nie jest wysoka, by ciasto utrzymało ciężar nadzienia.

Składniki:
kruche ciasto z jogurtem - przepis tutaj - (mąka pszenna, jajka, jogurt naturalny, sól)
300g żółtego sera gouda
200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony)
2 ząbki czosnku
50ml wody
100ml śmietany kremówki 30%
500g mascarpone
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka masła
sól
pieprz

Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczoną studzimy.

Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż szpinak się rozmrozi. Czosnek przeciskamy przez praskę, nieprzeciśnięte kawałki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do szpinaku oraz dwie szczypty soli. Gotujemy szpinak przez 15 minut, wlewamy kremówkę, mascarpone i całość dalej gotujemy (na małym ogniu) przez 20 minut. Doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem.

Masło mieszamy z mąką na gładką pastę, dodajemy kilka łyżek sosu szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia.

Ser ścieramy na tarce, połowę wysypujemy na wystudzoną tartę, wlewamy sos szpinakowy i posypujemy go resztą żółtego sera. Zapiekamy w temperaturze 180*C przez 25 minut. 







2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis! Ostatnio często wykorzystuję szpinak w naszej kuchni i spróbuję też w tej formie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ściągnęłyśmy się myślami :) Właśnie siedziałam na Twoim blogu i czytałam o czekoladkach :) :)

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie