Składniki:
- 300g makaronu
- 100g masła
- 250g pieczarek
- 200g szynki wędzonej
- 100g szynki typu parma
- 200ml śmietanki 30%
- 50ml wody (opcjonalnie)
- 6 plasterków sera gouda
- szczypta soli
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, gdy wystygnie układamy na nim plasterki żółtego sera.
Na patelni rozpuszczamy masło, pieczarki kroimy w półplasterki i wrzucamy na pieniące się masło. Podsmażamy przez kilka minut na wolnym ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. W razie potrzeby dodajemy do pieczarek 50ml wody, przykrywamy patelnię i dusimy około 10 minut. Usmażone posypujemy szczyptą soli. Wlewamy na patelnię śmietankę, łączymy z pieczarkami i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia.
Szynki kroimy na plasterki, układamy je na warstwie serowej. Całość zalewamy sosem pieczarkowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut od momentu, gdy piekarnik rozgrzeje się do 170*C.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń