11:00

Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym i pianką


Najlepsza szarlotka jaką jadłam do tej pory. Na kruchym cieście, z dużą ilością musu i delikatną pianką. Rozpływa się w ustach... nie potrzebuje żadnych dodatków czy lodów, jest pyszna.
 



Składniki:

  • 3 białka (zostaną z kruchego ciasta)
  • 3 łyżki cukru
 
Przygotowujemy kruche ciasto zgodnie z przepisem podanym w linku. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na 30 minut. Z przygotowań ciasta zostaną nam 3 białka, które wykorzystamy jako piankę. 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 190*C. Odstawiamy do wystudzenia.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo małe kawałki. Pokrojone jabłka wkładamy do szerokiego garnka, dodajemy cukier i mieszamy go z jabłkami. Dodajemy wodę, laskę cynamonu (całą), całość gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Masa powinna być gęsta i miękka. Mi gotowanie jabłek zajęło około 60 minut.

Z ugotowanych jabłek wyjmujemy laskę cynamonu, masę przelewamy na sito by odsączyć ją z nadmiaru soku. Jabłka mieszamy z dżemem brzoskwiniowym, wykładamy na ostudzone, kruche ciasto.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pianę wykładamy na masę jabłkową. Z zamrażarki wyjmujemy resztę kruchego ciasta, ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nim pianę. 

Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (160*C) i pieczemy przez 60 minut.










4 komentarze:

  1. Mmmm... bardzo smakowita szarlotta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto już w piekarniku :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy09 marca

    wczoraj upiekłam szarlotkę, wyszła wspaniała, miałam tylko problem z ciastem , nie mogłam zagnieść bardzo się kruszyło,ale po schłodzeniu kroiłam plastry i wylepiałam, może powinnam dodać 1 całe jajko? pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie mialam problemu z tym ciastem, ale to zawsze kwestia jajek i mąki. Może żółtka były małe, gdyby się kruszyło to proszę dodać jeszcze jedno żółtko i już powinno być dobrze. Na samych żółtkach ciasto jest fajne w smaku, kruche i delikatne. Jedno całe jajko nie zepsuje smaku, najwyzej bedzie troszeczkę twardsze ciasto. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie