Najlepsza
szarlotka jaką jadłam do tej pory. Na kruchym cieście, z dużą ilością
musu i delikatną pianką. Rozpływa się w ustach... nie potrzebuje żadnych
dodatków czy lodów, jest pyszna.
Składniki:
- kruche ciasto (link do przepisu) (3 żółtka, 100g masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250g mąki pszennej)
- 1kg jabłek
- 1 laska cynamonu
- 6 łyżek cukru
- 100ml wody
- 250-280g dżemu brzoskwiniowego (mały słoik)
- 3 białka (zostaną z kruchego ciasta)
- 3 łyżki cukru
Przygotowujemy kruche ciasto zgodnie z przepisem podanym w linku. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na 30 minut. Z przygotowań ciasta zostaną nam 3 białka, które wykorzystamy jako piankę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 190*C. Odstawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo małe kawałki. Pokrojone jabłka wkładamy do szerokiego garnka, dodajemy cukier i mieszamy go z jabłkami. Dodajemy wodę, laskę cynamonu (całą), całość gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Masa powinna być gęsta i miękka. Mi gotowanie jabłek zajęło około 60 minut.
Z ugotowanych jabłek wyjmujemy laskę cynamonu, masę przelewamy na sito by odsączyć ją z nadmiaru soku. Jabłka mieszamy z dżemem brzoskwiniowym, wykładamy na ostudzone, kruche ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pianę wykładamy na masę jabłkową. Z zamrażarki wyjmujemy resztę kruchego ciasta, ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nim pianę.
Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (160*C) i pieczemy przez 60 minut.
Mmmm... bardzo smakowita szarlotta:)
OdpowiedzUsuńCiasto już w piekarniku :-D
OdpowiedzUsuńwczoraj upiekłam szarlotkę, wyszła wspaniała, miałam tylko problem z ciastem , nie mogłam zagnieść bardzo się kruszyło,ale po schłodzeniu kroiłam plastry i wylepiałam, może powinnam dodać 1 całe jajko? pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńNigdy nie mialam problemu z tym ciastem, ale to zawsze kwestia jajek i mąki. Może żółtka były małe, gdyby się kruszyło to proszę dodać jeszcze jedno żółtko i już powinno być dobrze. Na samych żółtkach ciasto jest fajne w smaku, kruche i delikatne. Jedno całe jajko nie zepsuje smaku, najwyzej bedzie troszeczkę twardsze ciasto. Pozdrawiam serdecznie
Usuń