11:00

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to hit od dłuższego czasu, pierwszy raz zobaczyłam je w reklamie fixu i od razu wiedziałam, że to rozwiązanie dla mnie. Przygotowanie takich gołąbków jest szybsze, a smakują równie dobrze jak te klasyczne.


Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 500g mięsa mielonego
  • 400g kapusty kiszonej (może być z dodatkiem grzybów, fajnie podkręcają smak)
  • szklanka ryżu (suchego)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz 
  • masło

  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 500ml wody
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie

Sos do podania
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 400ml wody
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie

Ryż gotujemy bez soli, odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę kiszoną odsączamy, tniemy na małe kawałki, cebulę w pióra. W dużej misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulę, kapustę kiszoną, 3 łyżki koncentratu, jajko, mąkę, majeranek i doprawiamy do smaku. 

Brytfannę lub blaszkę wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, z masy formujemy kotlety i podsmażamy je z obu stron, gotowe układamy w naczyniu wyłożonym kapustą.

Wodę zagotowujemy z koncentratem pomidorowym, liściem laurowym, zielem angielskim i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany wywar wlewamy do brytfanki/blaszki, przykrywamy gołąbki resztą liści kapusty pekińskiej, naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180*C.

Sos do podania

Koncentrat rozpuszczamy w wodzie, doprawiamy, do gorącego  wywaru dodajemy mascarpone i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.






3 komentarze:

  1. Anonimowy20 lutego

    Zwykle robię tradycyjne, ale tu mi się widzi fajna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy20 lutego

    Zwykle robię tradycyjne, ale tu mi się widzi fajna odmiana.
    Barbara P. :-)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie