11:00

Czerwone babeczki waniliowe - muffinki walentynkowe


Piękne, intensywnie czerwone i takie romantyczne - muffinki walentynkowe. Zwieńczone kandyzowaną wiśnią, czekoladą i bitą śmietaną.

Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu
  • 250g śmietanki 30%
  • 200g mascarpone
  • wiśnie kandyzowane
  • starta czekolada

Laskę wanilii rozcinamy, wyskrobujemy nasionka wanilii, dodajemy je do mleka, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, w drugiej misce mieszamy jajka, barwnik, olej i waniliowe mleko. Suche składniki mieszamy z mokrymi, tylko do połączenia składników, ciasto powinno być trochę grudkowate. 

Foremki natłuszczamy, nakładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy.

Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy partiami mascarpone. Na ostudzonych babeczkach robimy kleks z masy, ozdabiamy startą czekoladą i wiśnią.









1 komentarz:

  1. Uwielbiamy muffinki a nigdy nie pomyślałam żeby zrobić je czerwone :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie