11:00

Przydatne akcesoria do ryb




Sushi, pieczony pstrąg, duszony karp i wiele innych rybnych przysmaków gości w naszej kuchni przez cały rok. Ciężko mi zrozumieć, dlaczego czasem cena oczyszczonego filetu z łososia jest dwa razy wyższa od tego ze skórą. Tak, wiem: czyszczenie, obcinanie, wycinanie i wyciąganie ości, nadal nie wiem czy jest to warte podwojenia ceny. W mojej opinii nie, dlatego sama czyszczę ryby w domu. I wierzcie mi, to wcale nie jest trudne.

„Proszę nie pytać:

Czy ryby mają ości?

Ryby mają ości,

Bo Bóg tak chciał.”


Nożyce do ryb 

Świetny sprzęt do surowej ryby, odcinanie płetw i oczyszczanie ryby jest naprawdę łatwe. Filet wystarczy złapać w dłoń i wyciąć interesującą nas część. 

Posługiwanie się nożyczkami jest dużo łatwiejsze niż używanie noża, oczywiście nóż jest również niezbędny przy wycinaniu np. płata ości z karpia. W wielu czynnościach nożyczki jednak zastępują nóż i są fajnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają wprawy w oczyszczaniu ryb.

Jak to wygląda cenowo? 
Nożyce do ryb są dostępne w internecie od 60zł.


Pęseta do ości

Używanie pęsety do ości jest identyczne jak używanie pęsety do brwi - chwytamy i szybkim ruchem wyciągamy. Z tą pesetą nie rozstanę się nigdy. Wyciąganie ości z łososia nigdy nie było tak szybkie i łatwe. Cały płat jest oczyszczony w kilka chwil. 

To samo dotyczy innych ryb. Nie chciałam niszczyć (za bardzo) świątecznego karpia, więc wyciągnęłam z niego tylko te większe ości. Tak samo jak w przypadku łososia, było to niesamowicie łatwe. 

Pęseta jest niesamowicie poręczna, odpowiednio szeroka, złapana ość nie ślizga się. Produkt naprawdę warty uwagi.

Jak to wygląda cenowo?
Pęseta jest dostępna w internecie od 20zł. 



Skrobak do ryb

Skrobak cudownie usuwa łuski ryby. W ostatnie święta zdecydowałam się na zakup płatów karpia - były cztery razy tańsze niż oczyszczony filet. Rozprawiłam się z nimi w mniej niż 15 minut. 

Skrobak idealnie leży w dłoni, a krótkie pociągnięcia oczyszczają skórę ryby. Łuski same odchodzą, skóra nie jest naruszona. Zdecydowanie jest to całkiem inny komfort pracy niż skrobanie ryby nożem.

Jak to wygląda cenowo?
Skrobak jest dostępny w internecie od 15zł.



Zapraszam do odwiedzenia:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger