Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu
- 250g śmietanki 30%
- 200g mascarpone
- wiśnie kandyzowane
- starta czekolada
Laskę wanilii rozcinamy, wyskrobujemy nasionka wanilii, dodajemy je do mleka, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, w drugiej misce mieszamy jajka, barwnik, olej i waniliowe mleko. Suche składniki mieszamy z mokrymi, tylko do połączenia składników, ciasto powinno być trochę grudkowate.
Foremki natłuszczamy, nakładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy.
Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy partiami mascarpone. Na ostudzonych babeczkach robimy kleks z masy, ozdabiamy startą czekoladą i wiśnią.
Uwielbiamy muffinki a nigdy nie pomyślałam żeby zrobić je czerwone :)
OdpowiedzUsuń