11:00

Pappardelle z łososiem i rukolą



Żałuję, że miałam tylko tyle rukoli, świetnie wzbogaca smak tego dnia. Łosoś, kremowy sos i konkretny makaron. Dla mnie raj na talerzu. 


Składniki:
(2 porcje)
  • 250g filetu z łososia bez skóry
  • 3 łyżki oliwy
  • garść rukoli
  • 300g śmietanki kremówki
  • suszona natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny 
  • 250g makaronu pappardelle

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, układamy na talerzach i posypujemy suszoną natką pietruszki. 

Łososia kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy łososia z obu stron na złoto. Zmniejszamy ogień do najmniejszego, dodajemy na patelnię kremówkę, rukolę i smażymy, aż sos zgęstnieje a łosoś będzie gotowy - około 5-7 minut. 

Gotowym sosem polewamy makaron, układamy kawałki łososia.







2 komentarze:

  1. Pięknie pachnie, cudnie smakuje, wiem to! Kocham woje danie godnie się prezentuje, jest po prostu BUONO!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie, rukola dodaje ten niezapomniany smak.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie