11:00

Bułki pszenne




Jasne, miękkie i mięsiste w środku. Wreszcie mam przepis na pyszne bułki, które nie są sztucznie nadmuchane. Te są sycące, pyszne i pachnące. 



Składniki:

  • 1 jajko
  • 50ml wody
  • mąka do posypania bułek

Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami, dodajemy roztrzepane jajko, miękkie masło i łączymy z mąką. Wyrabiając ciasto (ręcznie lub robotem z końcówką hak) powoli wlewamy wodę, następnie ciepłe mleko, ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Formujemy kulę, wstawiamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ugniatamy, formujemy wałek i kroimy go na kawałki. Każdą porcję ciasta wyrabiamy w dłoniach, formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę. Bułki lekko rozpłaszczamy na środku, przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Jajko roztrzepujemy z wodą, każdą bułkę dokładnie smarujemy, na środku robimy delikatne nacięcie, posypujemy mąką. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 185*C, bez termoobiegu na drugiej półce od dołu.









4 komentarze:

  1. Bułeczki wyglądają przepysznie, leciutko i puszyście. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeśli chciałabym zastąpić suche drożdże zwykłymi to ile ich musze dać?

    OdpowiedzUsuń
  3. A jeśli chciałabym zastąpić suche drożdże zwykłymi to ile ich musze dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 50g powinno być ok. Jednak trzeba zrobić rozczyn, wykorzystując te skladniki ktore sa w przepisie (bez dokladania nowych). Wez 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 100ml mleka. Z tego przygotuj rozczyn.

      Usuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie