Jasne,
miękkie i mięsiste w środku. Wreszcie mam przepis na pyszne bułki,
które nie są sztucznie nadmuchane. Te są sycące, pyszne i pachnące.
Składniki:
- 500g mąki pszennej (użyłam 650 bułkowej)
- 100ml ciepłego, tłustego mleka (użyłam 4%, łatwo dostępne jest również 3,8%)
- 150ml wody gazowanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 jajko
- 14g suchych drożdży
- 1 jajko
- 50ml wody
- mąka do posypania bułek
Mąkę
mieszamy z solą, cukrem, drożdżami, dodajemy roztrzepane jajko, miękkie
masło i łączymy z mąką. Wyrabiając ciasto (ręcznie lub robotem z
końcówką hak) powoli wlewamy wodę, następnie ciepłe mleko, ugniatamy aż ciasto będzie
elastyczne i gładkie. Formujemy kulę, wstawiamy do miski, przykrywamy i
odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce.
Blaszkę
wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ugniatamy, formujemy
wałek i kroimy go na kawałki. Każdą porcję ciasta wyrabiamy w dłoniach,
formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę. Bułki
lekko rozpłaszczamy na środku, przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do
wyrośnięcia.
Jajko
roztrzepujemy z wodą, każdą bułkę dokładnie smarujemy, na środku
robimy delikatne nacięcie, posypujemy mąką. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 185*C, bez termoobiegu na drugiej półce od dołu.
Bułeczki wyglądają przepysznie, leciutko i puszyście. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńA jeśli chciałabym zastąpić suche drożdże zwykłymi to ile ich musze dać?
OdpowiedzUsuńA jeśli chciałabym zastąpić suche drożdże zwykłymi to ile ich musze dać?
OdpowiedzUsuń50g powinno być ok. Jednak trzeba zrobić rozczyn, wykorzystując te skladniki ktore sa w przepisie (bez dokladania nowych). Wez 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 100ml mleka. Z tego przygotuj rozczyn.
Usuń