10:30

Sernik cytrusowy - bardzo szybki





Ten sernik powstał bardzo szybko i bardzo przypadkowo. Miały być naleśniki z nadzieniem z białego sera. Zajęta rozmową, wpakowałam do miski 1kg sera białego śmietankowego (zmielonego), który ma inną konsystencję niż typowy twaróg. Zanim się zorientowałam zdążyłam dodać jeszcze jajka i cukier. Całość była kremowa, płynna więc upiekłam sernik. 


Składniki:

Ser miksujemy z jajkami oraz cukrem na gładką masę (około 10 minut miksowania). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, pomelo, skórkę z pomarańczy, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy przez 3 minuty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto sernikowe i energicznie uderzamy blaszką o deskę kuchenną - ciasto sernikowe ładnie się ułoży. 

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C, pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy przez 70 minut. Sernik studzimy poza piekarnikiem. 







2 komentarze:

  1. nie zdaje mi egzaminy paier do pieczenia. Lepiej chyba wysmarowac blaszke. Piepier kroi sie z sernikiem idealnym bo przywarł do papieru. Sernik wyrósł i. opadł. Tyle ile wlałam tyle jest.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem jak Ci odpisac, bo przepis na sernik idealny jest inny niz ten tutaj - a komentujesz tutaj. Kilka osob na grupie juz go pieklo i chwalily. Jesli uzywalas sera z wiaderka to nic nie poradze, ze sernik opadl. Co do papieru do pieczenia - moj zazwyczaj nie przywiera, chyba ze sciagam go z cieplego sernika to wtedy odrywa ciasto. Blaszki nigdy nie smaruje, nie lubie tej metody by ciasto bezpośrednio dotykalo blachy.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie