Składniki:
- ciasto francuskie
- 300g mięsa mielonego
- ostre czatni z zielonego pomidora
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- cebula szalotka
- pieprz
Cebulę siekamy, podsmażamy na łyżce masła. Do cebulki dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem i dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smażymy na małym ogniu i szpatułką rozdrabniamy mięso na patelni. Do usmażonego mięsa dodajemy ostre czarni z pomidora i mieszamy do połączenia.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, na środku każdego z nich układamy porcję mięsa i zawijamy na paszteciki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - miejscem sklejenia ciasta w dół (ciężar farszu dociśnie ciasto i nie otworzą się przy pieczeniu).
Paszteciki pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 200*C.
Pyszne :) i ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńA co to jest czatni?
OdpowiedzUsuńTaka konfitura na ostro :) Poniżej opis tej, którą użyłam:
UsuńZielony pomidor w wersji hot!
Powoli smażony, z cebulką i czosnkiem, doprawiony ostrą papryczką i pieprzem kajeńskim - doda pikanterii niejednej potrawie. Szyku i nietuzinkowości dodaje mu aromatyczny tymianek i kolendra.
W smaku jest słodko-ostry, zbalansowany, choć wyrazisty i bogaty. To najbardziej pikantny czatni w ofercie Luks Pomada.
Czatni z zielonego pomidora pasuje do wszelkich dań mięsnych na ciepło i zimno, serów, ulubionych kanapek.