Genialne ciasto świąteczne - mak, kruche ciasto, czekolada i aromatyczna konfitura z bzu. Smakuje wyśmienicie, a dzięki budyniowi po prostu rozpływa się w ustach.
(tortownica 22cm)
- 3 żółtka
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g mąki
- 4 łyżki maku
- opakowanie budyniu czekoladowego
- konfitura z czarnego bzu
Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, makiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i mąką. Formujemy dwa
rulony, jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, a drugi do lodówki.
Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i
podpiekamy na złoto (około 15min) w temperaturze 190*C. Upieczony spód studzimy, na letnim rozsmarowujemy konfiturę (jedną łyżkę konfitury odkładamy do budyniu).
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do gotowego dodajemy łyżkę konfitury i mieszamy do połączenia. Wlewamy budyń do tortownicy, zostawiamy do wystygnięcia.
Pozostałe ciasto z zamrażarki
ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Zapiekamy całość przez 25-30 minut w temperaturze 180*C. Letnie ciasto wkładamy do lodówki na trzy godziny, by masa budyniowa stężała.
Mmmm, musi być pyszne, wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń