Ten sernik powstał bardzo szybko i bardzo przypadkowo. Miały być naleśniki z nadzieniem z białego sera. Zajęta rozmową, wpakowałam do miski 1kg sera białego śmietankowego (zmielonego), który ma inną konsystencję niż typowy twaróg. Zanim się zorientowałam zdążyłam dodać jeszcze jajka i cukier. Całość była kremowa, płynna więc upiekłam sernik.
- 1kg sera białego śmietankowego
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200g cukru
- 100 pomelo kandyzowanego
- 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- skórka z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
Ser miksujemy z jajkami oraz cukrem na gładką masę (około 10 minut miksowania). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, pomelo, skórkę z pomarańczy, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy przez 3 minuty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto sernikowe i energicznie uderzamy blaszką o deskę kuchenną - ciasto sernikowe ładnie się ułoży.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C, pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy przez 70 minut. Sernik studzimy poza piekarnikiem.
nie zdaje mi egzaminy paier do pieczenia. Lepiej chyba wysmarowac blaszke. Piepier kroi sie z sernikiem idealnym bo przywarł do papieru. Sernik wyrósł i. opadł. Tyle ile wlałam tyle jest.
OdpowiedzUsuńNie wiem jak Ci odpisac, bo przepis na sernik idealny jest inny niz ten tutaj - a komentujesz tutaj. Kilka osob na grupie juz go pieklo i chwalily. Jesli uzywalas sera z wiaderka to nic nie poradze, ze sernik opadl. Co do papieru do pieczenia - moj zazwyczaj nie przywiera, chyba ze sciagam go z cieplego sernika to wtedy odrywa ciasto. Blaszki nigdy nie smaruje, nie lubie tej metody by ciasto bezpośrednio dotykalo blachy.
OdpowiedzUsuń