10:30

Pierniczki "prawie jak alpejskie" z lukrem królewskim




Blondynka Gotuje utworzyła świetne wydarzenie na fb dotyczące pieczenia pierniczków. Świetna zabawa, świąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji smakowych, ale o nich w osobnych postach.


Składniki na pierniczki:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej typ 720
  • 100g mąki żytniej typ 2000
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej
  • 100g masła
  • 200g miodu
  • mąka pszenna do podsypywania

Składniki na lukier królewski
  • 100g białek (3 białka)
  • 550g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając co chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Powinien trochę napęcznieć.

Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, na koniec partiami dodajemy cukier puder i miksujemy aż do połączenia. Następnie dodajemy partiami (po dwa) żółtka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąki oraz kakao, mieszamy i dodajemy jogurt z sodą. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce.

Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce.

Lukier 

Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki.









1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo, ale to bardzo apetycznie :)

    http://kraina-kobiecosci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie