Od kiedy dni są coraz zimniejsze, nie wyobrażam sobie jeść zimnego śniadania. Prawdę mówiąc, zawsze rano przygotowuję mężowi ciepłą owsiankę, którą zabiera ze sobą w termicznym pojemniku i zjada w pracy. I tak jakoś sama zaczęłam też jeść ciepłe śniadania. Dziś kaszka manna w wersji świątecznej.
Składniki:
- 200ml mleka
- 4 łyżeczki kaszy manny
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- skórka z połowy pomarańczy
Mleko podgrzewamy razem z przyprawą piernikową i skórką pomarańczy. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę, gotujemy na małym ogniu (ciągle mieszając), aż do momentu gdy kaszka zgęstniej. Ugotowaną kaszę mieszamy z cukrem i łyżeczką jogurtu i przelewamy do miseczki.
Przepis napewno wykorzystam. uwielbiam smak i zapach pierników :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/emilia.burdon.7