Domowe
wędliny i pieczenie to wspaniały pomysł na Święta. Schab nadziewany
śliwką to jedna z kultowych pozycji w moim domu. Tylko tej śliwki
powinno być sporo w mięsku, wtedy smak jest naprawdę wspaniały.
Składniki:
- 1kg schabu*
- 4 łyżki natki pietruszki (jeśli używamy świeżej, należy wziąć około 6-7 łyżek)
- 4 łyżki musztardy chrzanowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 200ml wody
- suszone śliwki
- słoiczek konfitury z borówki Rolnik
Sól mieszamy z oliwą, nacieramy nią mięso. W misce mieszamy natkę pietruszki z musztardą oraz pieprzem. Marynatę nakładamy na mięso, które następnie wkładamy do miski (tej z resztkami marynaty) i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
W schabie robimy dziurę za pomocą noża, następnie długą łyżką rozpychamy ją na boki i tworzymy tunel. Mięso nadziewamy śliwkami, które w trakcie nadziewania upychamy. Gotowy schab wiążemy sznurkiem do wędlin i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do miski z resztkami marynaty wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn wlewamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzewamy do 100*C, wkładamy mięso i podnosimy temperaturę do 180*C. Od tego momentu pieczemy mięso przez 90 minut, po upływie pierwszych 45 minut mięso obracamy na drugą stronę. Po upieczeniu studzimy pieczeń przez 15 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyciągamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Letnie mięso wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by porządnie się skleiło.
Schab możemy kroić na plasterki jako wędlinę lub kroić w grubsze plasterki i podawać jako pieczeń z ciepłym sosem borówkowym. Konfiturę z borówek należy podgrzać w rondelku lub na małej patelni i polać nią mięso.
Apetyczny :)
OdpowiedzUsuńFajna opcja obiadowa szczególnie w Święta :)
OdpowiedzUsuńNa zbliżające się Święta będzie idealny :)
OdpowiedzUsuńOoooj, schab ze śliwką jest najlepsiejszy na świecie! Tylko, że u mnie nie lubią połączenia mięsa ze śliwkami, to nadziewam tylko kawałek, a reszta piecze się bez dodatku, czyli i wilk syty, i owca cała ;)
OdpowiedzUsuń