21:22

Korzenna tarta z czatni i bezą



Pyszna i przypieczona beza w zestawie z wyrazistym czatni i korzennym spodem. Ostro-słodka tarta, która zniknęła u nas niesamowicie szybko. 


Składniki:

Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut. 

Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez 15 minut. Upieczony spód studzimy, na letnim rozprowadzamy czatni, czyli ostrą konfiturę z porzeczki i moreli. 

Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier puder i miksujemy aż masa będzie błyszcząca - około 3 minut od dodania ostatniej porcji cukru. Białka wykładamy na tartę. 

Piekarnik podgrzewamy do 230*C w opcji grill, wsadzamy tartę na około minutę - aż piana ładnie się zarumieni. 









2 komentarze:

  1. Ach ta beza, jest cudowna! Poproszę kawałek ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie