Pyszna
i przypieczona beza w zestawie z wyrazistym czatni i korzennym spodem.
Ostro-słodka tarta, która zniknęła u nas niesamowicie szybko.
Składniki:
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- czatni czarna porzeczka z morelą
- 2 białka
- 60g cukru pudru
Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez 15 minut. Upieczony spód studzimy, na letnim rozprowadzamy czatni, czyli ostrą konfiturę z porzeczki i moreli.
Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier puder i miksujemy aż masa będzie błyszcząca - około 3 minut od dodania ostatniej porcji cukru. Białka wykładamy na tartę.
Piekarnik podgrzewamy do 230*C w opcji grill, wsadzamy tartę na około minutę - aż piana ładnie się zarumieni.
Ach ta beza, jest cudowna! Poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń