11:00

Zupa ze świeżej kukurydzy z soczewicą

 


Pyszny krem z kukurydzy z nutą oregano i kawałkami brązowej soczewicy. Niezwykłe pożywna i smaczna.


Składniki:



Kukurydze obieramy, ścinamy nożem ziarna, płuczemy i dodajemy do bulionu. Marchewkę i szalotkę obieramy, kroimy na małe kawałki. Soczewicę płuczemy kilka razy pod zimną wodą, dodajemy do bulionu razem z marchewką, cebulą i gotujemy 40 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy kawałki kukurydzy i soczewicy - około 3 łyżek - i odkładamy talerz. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na złoto odłożoną kukurydzę z soczewicą. 

Zupę krem podajemy na gorąco z porcją podsmażonych kawałków soczewicy i kukurydzy.





Na zdjęciach:
  • talerz głęboki  Onse Colle - Villa d'Este

3 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie