11:00

Świąteczne ciasto marchewkowe



Szukałam przepisu na ciasto marchewkowe, ale innego niż nam ze swoich muffinek. Chciałam by było bardzo wilgotne i trochę udawało tort. Tak trafiłam na przepis w Magazynie Kuchennym, który sprawdził się genialnie.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 250g cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 2,5 szklanki drobno startej marchewki
  • 200g rozdrobionych bakalii (orzechy włoskie, żurawina, daktyle, migdały)
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem
Poncz
  • 100ml soku pomarańczowego
  • 50ml wody
  • 20ml rumu jasnego (opcjonalnie)

Bakalie wymieszałam w misce i rozdrobniłam je za pomocą blendera. Jajka zmiksowałam z cukrem trzcinowym na puszystą masę, dodałam powoli olej i ciągle miksując dodałam przesiane mąki. Do powstałej masy dodałam przyprawę piernikową, gałkę, sodę, proszek do pieczenia oraz rozdrobione bakalie, zmiksowałam do połączenia składników. Do ciasta dodałam startą marchewkę i wymieszałam całość za pomocą łopatki. Ciasto przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wsadziłam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekłam 50 minut - do suchego patyczka.

W rondelku podgrzałam sok pomarańczowy z wodą i rumem. Ciepły poncz partiami wylewałam na letnie ciasto, by wchłonęło jak najwięcej płynu. Ciasto wstawiłam na 8 godzin do lodówki. 

Mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem. Ciasto przekroiłam na pół, przełożyłam je 1/3 kremu. Resztą masy posmarowałam wierzch i boki ciasta, udekorowałam. 









21 komentarzy:

  1. wyglada rewelacyjnie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhm takie ciasto marchewkowe zniknęłoby u mnie bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! Uwielbiam ciasto marchewkowe, a taka jego odsłona jest naprawdę piękna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy23 listopada

    używasz rumu jasnego czy ciemnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasnego, delikatniejszy jest w smaku :) już dopisałam w przepisie

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz, ja daje orkisz 650 zazwyczaj i nie ma różnicy czy to pszenna tortowa czy orkisz 650 w proporcjach. Możesz dać orkisz 650 (jasną) zamiast pszennej i orkisz 1850(pełnozniarnistą) zamiast żytniej. I też wyjdzie super :) proporcje bez zmian. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. A ja mam pytanie czy zamiast mąki pszennej mogę dać orkiszową? jeśli tak to ile? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz, ja daje orkisz 650 zazwyczaj i nie ma różnicy czy to pszenna tortowa czy orkisz 650 w proporcjach. Możesz dać orkisz 650 (jasną) zamiast pszennej i orkisz 1850(pełnozniarnistą) zamiast żytniej. I też wyjdzie super :) proporcje bez zmian. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Czyli jeśli dam tylko dwie szklanki orkisz 1850(pełnoziarnistą) to będzie dobrze?

      Usuń
    3. Samej pełnoziarnistej dałabym 1,5 szklanki i zobaczyła jak wyjdzie. W momencie przesiewania po dodaniu 1,5 szklanki jeśli będzie gęste to nie dawałabym więcej, i pewnie tak będzie jak myślę :)

      Usuń
  7. Rozumie :)bo mąka jaglana to raczej odpada? pytam bo mam jej trochę i na coś trzeba użyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm... nie robiłam, ale 1 szklanka pełnoziarnistej i 1 szklanka jaglanej też powinno być ok. Ale to tak na oko :)

      Usuń
    2. a więc pokombinuję :) dziękuję :)

      Usuń
  8. Anonimowy20 grudnia

    Witam, jakiej wielkości blaszka? Jeżeli wolałabym nieokrągłe to lepiej w keksówce czy w normalnej plasze do pieczenia? tej prostokątnej dużej? A jeżeli dużej to czy trzeba składniki x 2?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Standardowa keksowka jak na chleb czy pasztet tez bedzie oki. Duza blacha jak zazwyczaj piecze sie ciasto to zrobilabym z podwojnej porcji. Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  9. Cos mi sie zaje, ze zaraz bedziemy piec :-D

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie