15:30

Focaccia z mozzarellą i pomidorkami



Zapach ziół prowansalskich, pieczonych pomidorów i rozpływający się ser. Mimo, że za oknami już ciemno, jesienno to ja czuję się już jak na włoskich wakacjach. 
 
Składniki:
  • 500 mąki orkiszowej 650 (używam od Młynu Kopytowa)
  • 8g suchych drożdży
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200ml ciepłej/letniej wody
  • pomidorki koktajlowe
  • 200g mozzarelli
  • garść świeżej bazylii
  • cebula szalotka
  • słonecznik



Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut. 

Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, formujemy wałek i kroimy go na kilka części - w zależności jakiej wielkości chlebki chcecie mieć. Z wyciętych kawałków wałkujemy chlebki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na 30 minut. 

Na chlebkach układamy kawałki mozzarelli (plasterki lub kostki), poszarpaną bazylię, połówki pomidorków i plasterki szalotki. Część chlebków posypałam ziarnami słonecznika. Focaccie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 20 minut. 







4 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie