10:30

Tiramisu z kajmakiem i mango



Mango mogłabym jeść w każdej ilości, uwielbiam je tak samo jak awokado - choć smaki są kompletnie inne. Ta wersja tiramisu jest przepyszna i wspaniała w smaku, przywołuje lato już od pierwszego kęsa.



Składniki:
(6 porcji)
  • 6 żółtek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 400g serka mascarpone
  • 400ml mocnej, gorącej, czarnej kawy
  • 300g biszkoptów "lady fingers"
  • kakao do posypywania
  • 250g kajmaku
  • przecier z mango od Symbio 
 
Jajka wyparzamy kilka sekund we wrzątku. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Około 8 minut. Dodajemy mascarpone i miksujemy na niskich obrotach przez 1 minutę. Miksując dodajemy przecier z mango (około 6 łyżek lub więcej), tak by masa była wciąż gęsta.

Biszkopty namaczamy przez kilka sekund w gorącej kawie - ostatnio zaczęłam używać do tego łyżki cedzakowej i dzięki temu nie parzę palców :) W tortownicy lub bezpośrednio w pucharkach układamy warstwę biszkoptów, smarujemy warstwę kajmaku, zalewamy masą mascarpone i posypujemy kakao - tak samo kolejne warstwy. Dekorujemy kleksami z przecieru mango.


Na zdjęciach:
  • szklanka do drinków Doro – Pasabahce


6 komentarzy:

  1. Oj to ja się wpraszam :) myyy pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Mango jest bardzo dobre. Możliwe, że kiedyś spróbuje zrobić takie cudo ;P


    http://strongwomeen.blogspot.com/2015/11/ulubiency-pazdziernika.html - zapraszam. Jeżeli blog się spodoba to zaobserwuj ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja już biegnę. Chcę taki deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, uwielbiam mango :-*
    Pozdrawiam i zapraszam

    Www.aleksandrakobylnik.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. WOW, mega słodkie :) ciekawe inspiracje
    zapraszamy do nas
    www.sweetbox.com.pl

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger