Mango mogłabym jeść w każdej ilości, uwielbiam je tak samo jak awokado - choć smaki są kompletnie inne. Ta wersja tiramisu jest przepyszna i wspaniała w smaku, przywołuje lato już od pierwszego kęsa.
Składniki:
(6 porcji)
- 6 żółtek
- 8 łyżek cukru pudru
- 400g serka mascarpone
- 400ml mocnej, gorącej, czarnej kawy
- 300g biszkoptów "lady fingers"
- kakao do posypywania
- 250g kajmaku
- przecier z mango od Symbio
Jajka wyparzamy kilka sekund we wrzątku. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Około 8 minut. Dodajemy mascarpone i miksujemy na niskich obrotach przez 1 minutę. Miksując dodajemy przecier z mango (około 6 łyżek lub więcej), tak by masa była wciąż gęsta.
Biszkopty namaczamy przez kilka sekund w gorącej kawie - ostatnio zaczęłam używać do tego łyżki cedzakowej i dzięki temu nie parzę palców :) W tortownicy lub bezpośrednio w pucharkach układamy warstwę biszkoptów, smarujemy warstwę kajmaku, zalewamy masą mascarpone i posypujemy kakao - tak samo kolejne warstwy. Dekorujemy kleksami z przecieru mango.
Biszkopty namaczamy przez kilka sekund w gorącej kawie - ostatnio zaczęłam używać do tego łyżki cedzakowej i dzięki temu nie parzę palców :) W tortownicy lub bezpośrednio w pucharkach układamy warstwę biszkoptów, smarujemy warstwę kajmaku, zalewamy masą mascarpone i posypujemy kakao - tak samo kolejne warstwy. Dekorujemy kleksami z przecieru mango.
- szklanka do drinków Doro – Pasabahce
Oj to ja się wpraszam :) myyy pycha :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Mango jest bardzo dobre. Możliwe, że kiedyś spróbuje zrobić takie cudo ;P
OdpowiedzUsuńhttp://strongwomeen.blogspot.com/2015/11/ulubiency-pazdziernika.html - zapraszam. Jeżeli blog się spodoba to zaobserwuj ;)
To ja już biegnę. Chcę taki deserek :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, uwielbiam mango :-*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam
Www.aleksandrakobylnik.pl
WOW, mega słodkie :) ciekawe inspiracje
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
www.sweetbox.com.pl
Ale narobiłaś smaka, wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń