10:30

Sernik dyniowy z kajmakiem i malinami





To jeden z moich pierwszych serników dyniowych. Smakuje przepysznie, a dodatek malin jeszcze bardziej wzbogaca jego smak. Dynia hokkaido jest wspaniała w obróbce, gdyż możemy piec ją razem ze skórką.

Składniki:
  • 600g sera białego
  • 250g mascarpone
  • 500g musu z dyni hokkaido
  • 150g cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru 
  • trzy szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kajmaku
  • maliny do dekoracji


Dynię hokkaido dokładnie myjemy, przecinamy na pół, odcinamy twarde końce i wydrążamy pestki. Połówki dyni zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200*C aż do momentu, gdy będzie miękka. Moja piekła się około 45 minut. Ostudzoną dynię blendujemy na gładki mus - razem z miękką skórką.


Połowę białego sera blendujemy razem z mascarpone i musem z dyni. W dużej misce umieszczamy pozostałe 300g białego sera, mus serowo-dyniowy, cukier puder, budynie, jajka, cynamon, imbir, dwie szczypty gałki muszkatołowej. Całość miksujemy na gładką masę. 


Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę serową i posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej. Foremką uderzamy kilka razy o blat/deskę by ciasto się wyrównało i ułożyło. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, a następnie przez 55 w temperaturze 140*C. 

Ostudzony sernik smarujemy kajmakiem i dekorujemy malinami. Jeśli macie obręcze do deserów, to polecam wycinanie małych serniczków - prezentują się cudownie.









Na zdjęciach:
  • talerzyk deserowy retro - Pepco
  • talerzyk deserowy szary retro II - Dekoria /lub/ Home&You
  • patera vintage - Birkmann
  • taca drewniana Shabby Chic

2 komentarze:

  1. Dziś pierwszy raz w życiu kupiłam dynię nie mając pomysłu co z niej przyrządzę, więc Twój post spadł mi z nieba :) Mam nadzieję, że moje ciasto będzie wyglądało i smakowało równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie