15:30

Mus ziemniaczany z żurawiną



Mój mąż kocha ziemniaki, prawie pod każdą postacią. Myślę, że gdybyśmy mieli odpowiedni zapas to mógłby się nawet w nich kąpać. Stąd pomysłów na wykorzystanie ziemniaków w naszej kuchni nie brakuje. Dziś na talerzu mus, który wygląda obłędnie i smakuje wyśmienicie.

Składniki:




Ziemniaki obieramy, gotujemy na miękko bez dodatku soli. Odcedzamy i odstawiamy na 10 minut by odparowały. W misce umieszczamy ugotowane ziemniaki i blendujemy je przez 15-20 sekund, by tylko je rozbić. Masło rozpuszczamy na patelni i ciepłe wlewamy do ziemniaków, dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładki mus. Pod koniec blendowania dodajemy mleko. 

Gotowy mus mieszamy z dwoma łyżkami żurawiny, nakładamy na talerz i ponownie nakładamy porcję żurawiny. Dekorujemy orzechem włoskim.






Na zdjęciach:
  • talerz retro II - home & you / dekoria

1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie