Mój mąż kocha ziemniaki, prawie pod każdą postacią. Myślę, że gdybyśmy
mieli odpowiedni zapas to mógłby się nawet w nich kąpać. Stąd pomysłów
na wykorzystanie ziemniaków w naszej kuchni nie brakuje. Dziś na talerzu
mus, który wygląda obłędnie i smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 500g ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- dżem żurawinowy od Proeco
- orzechy włoskie do dekoracji
Ziemniaki obieramy, gotujemy na miękko bez dodatku soli. Odcedzamy i odstawiamy na 10 minut by odparowały. W misce umieszczamy ugotowane ziemniaki i blendujemy je przez 15-20 sekund, by tylko je rozbić. Masło rozpuszczamy na patelni i ciepłe wlewamy do ziemniaków, dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładki mus. Pod koniec blendowania dodajemy mleko.
Gotowy mus mieszamy z dwoma łyżkami żurawiny, nakładamy na talerz i ponownie nakładamy porcję żurawiny. Dekorujemy orzechem włoskim.
Na zdjęciach:
- talerz retro II - home & you / dekoria
Pysznie :)
OdpowiedzUsuń