15:00

Drożdżowe zawijasy z serem




Pyszne zawijasy drożdżowe. Więcej w nich nadzienia niż ciasta i są niesamowicie pyszne.
 



Składniki:
(około 20szt)
  • 500g mąki orkiszowej typ 630
  • 75g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 100g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego miękkiego (można użyć też zwykłego masła) 
  • 200g dżemu wieloowocowego
  • 400g sera białego półtłustego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i 100ml ciepłego mleka. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.


W wysokiej misce ubijamy na gęsty kogel-mogel żółtka z pozostałym cukrem. Gdy masa będzie bardzo gęsta i konsystencji bitej śmietany dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto lub miksujemy z końcówką hak. Gdy wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie gładkie dodajemy olej kokosowy i na wolnych obrotach miksujemy jeszcze 10 minut. Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.


Ser miksujemy z żółtkami i cukrem na gładką masę.



Zagniatamy ciasto ponownie, rozwałkowujemy na grubość około 1cm. Biały ser rozsmarowujemy na cieście drożdżowym, następnie dżem i zwijamy. Roladę kroimy na małe kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej zawijasy. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170*C i pieczemy zawijasy około 25 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.





1 komentarz:

  1. moja Mamcia wczoraj wymodziła rogaliki z jabłkami, ale jak już je zjem, to dam jej znać żeby zrobiła Twoje zawijasy <3

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie