Pyszne zawijasy drożdżowe. Więcej w nich nadzienia niż ciasta i są niesamowicie pyszne.
Składniki:
(około 20szt)
- 500g mąki orkiszowej typ 630
- 75g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 100g cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju kokosowego miękkiego (można użyć też zwykłego masła)
- 200g dżemu wieloowocowego
- 400g sera białego półtłustego
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i 100ml ciepłego mleka. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
W wysokiej misce ubijamy na gęsty kogel-mogel żółtka z pozostałym cukrem. Gdy masa będzie bardzo gęsta i konsystencji bitej śmietany dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto lub miksujemy z końcówką hak. Gdy wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie gładkie dodajemy olej kokosowy i na wolnych obrotach miksujemy jeszcze 10 minut. Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ser miksujemy z żółtkami i cukrem na gładką masę.
Zagniatamy ciasto ponownie, rozwałkowujemy na grubość około 1cm. Biały ser rozsmarowujemy na cieście drożdżowym, następnie dżem i zwijamy. Roladę kroimy na małe kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej zawijasy. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170*C i pieczemy zawijasy około 25 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.
Na zdjęciach:
- porcelanowa filiżanka ze spodkiem New Hollis Gold - Porcelana Bogucice
- porcelanowy talerzyk deserowy New Hollis Gold - Porcelana Bogucice
moja Mamcia wczoraj wymodziła rogaliki z jabłkami, ale jak już je zjem, to dam jej znać żeby zrobiła Twoje zawijasy <3
OdpowiedzUsuń