10:30

Chleb z makiem i białym serem



Cudowny, wyrośnięty chleb zobaczyłam na zdjęciu u Marzenki - blog - i już wiedziałam, że taki chleb zrobię :) Przepis pochodzi natomiast od koleżanki Marzenki - Asi.  Jak to zawsze bywa, przepis trochę zmodyfikowałam i stworzyłam mocno makowy chleb.



Składniki:



Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy mąki, płatki, drożdże, sól, cukier, twaróg i połowę maku. Do mieszanki powoli wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy bochenek chleba, smarujemy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy chleb przez 45 minut.

 
Chlebek możemy umieścić również w keksówce, wtedy polecam wysmarować formę masłem i również posypać makiem - swój chlebek upiekłam w garnku rzymskim, który oprószyłam makiem. 






1 komentarz:

  1. Mniam jaki pyszny ci wyszedł, oj sięgnęłabym po kromeczkę :-) dziękuje :-)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie